|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|
Hagaz!ne
kunst en uitgaan in september 2005
28.9.05
NAPAKU. Welke bewuste Hagenees kent hem niet van zijn op onverwachte plekken aangebrachte tags? Als cruiser door Den Haag vond ik die toen al interessanthet intrigerende dagboek/kunstwerk van NAPAKU in Galerie HAAGSWant je denkt daar toch altijd iemand achter maar je weet niet wie. Totdat ik in 2003 bij een vernissage kwam in de Fietsenstalling. Een alleraardigste installatie bedacht de afstuderende Marieke Klos aan de KABK. En toen ze me de werking uit ging leggen, vertelde ze dat de opening een muziekstuk zou zijn van NAPAKU. En zo kon ik Sonata Klossa (1 minuut) voor Marieke Klos op video vastleggen. Op Hemelvaart 2004 overleed NAPAKU en Galerie HAAGS heeft deze maand heel wat werken verzameld van een avontuur als je het dagboek van NAPAKU induiktNAPAKU alias Piet van den Heuvel die onder meer docent was aan de Vrije Academie. Het in een ander boek verborgen dagboek is een gigantische verzameling bedenksels, ervaringen, herinneringen, grafische hoogstandjes noem maar op. Ik vond het een plaatje waard. Tot 2 oktober 2005 in Galerie HAAGS.

24.9.05
Het was echt nodig 49 kamers van Mercure Hotel af te huren voor het bijzondere lichtproject Lust. Bij zulke psychedelische lichteffecten op het ijspaleislichteffecten doe je geen oog dicht. Het hotel fungeerde hiermee als een gigantische lichtkrant. Door elke kamer als pixel te benutten was de gevel de ene keer een gigantische letter die gezamenlijk de 49 kamers werden als pixel benut voor gigantische lettersletters van Todays Art vormden. De andere keer een stroboscopisch schouwspel van de meest fantastische kleuren. Op het IJspaleis verschuift vuurcirkels in de Grotemarktstraat proberen link te leggen naar graancirkelsdaarentegen in de snelheid van haar bewoonsters uiterst traag de complete homepage van todays art. Psychedelische lichteffecten zijn weer op homepage Todays Art op de wand van IJspaleisandere witte wanden van het IJspaleis te zien. Vrouwen in blauwe zijden jurken dansen zich met banden een weg over het Spuiplein. Klik op de plaatjes voor een groter beeld

24.9.05
Directeur Mirjam Gielissen van het Filmhuis vindt het fijn dat zoveel mensen geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van het filmaffiche. Dolly Rudeman waar het Filmhuis nu een tentoonstelling van in huis het eerste exemplaar van het boek over Dolly Rudemann krijgt familielid de heer Ten Cateorganiseert, kun je zeggen is de grondlegster van het Nederlandse filmaffiche.Wethouder Elza van Dijk vindt het fijn dat het Filmhuis Den Haag dit organiseert. Het laatst levende familielid van Rudemann is een neef Onk ten Cate. In zijn korte dankwoord zegt hij verbaasd te zijn dat hij zo'n beroemde tante heeft gehad. Hij krijgt uit handen van de auteurs Bastiaan Anink en Paul van Yperen het eerste de enorme rij filmaffiches die nu in de Tramtunnel te zien zijnexemplaar van het boek overhandigd ‘Pionier van het Nederlanse filmaffiche, Dolly Rudeman (1902-1980). Martijn Le Coultre voorzitter van Stichting Internationale Affichegalerij vindt het leuk dat er zoveel interesse voor 'oud papier' getoond wordt. Hij verwijst naar de website van het Reclame arsenaal en naar de affichegalerij in de tramtunnel die nu te zien is. Tot 21 november 2005 in het Filmhuis. Op 20 oktober organiseert de Premsela Stichting in het kader van de tentoonstelling een lezing in Filmhuis Den Haag  over filmaffiches. Jan Pieter Ekker (filmjournalist De Volkskrant) en ontwerper Gijs Kuijper (bekroond voor zijn filmaffiche 'Van God Los') vergelijken dan het werk en de werkwijze van Dolly met de praktijk van nu. 

24.9.05
'Mille gomme' betekent in het Italiaans duizend zo druk heb ik vrouwen nog niet aan autobanden zien werkenautobanden en die liggen er ook vandaag op het Spuiplein. Het project Millegomme maakt deel uit van Todays Art en de Cultuurnacht en heeft de autoband ontdekt als sociaal interactief object. De meiden die ik ermee aan de gang zie, gaan ervoor alsof ze op tijd klaar moeten zijn. En dat is in feite ook zo want als dit plaatje gemaakt wordt is en weer hele andere dames voeren een ballet op met autobandenhet nog maar twee uur voor de start van dit multidisciplinaire kunstfestival. En als ik 's avonds terugkom staat het publiek tussen de gemodificeerde autobanden met een glaasje in de hand erbij alsof zij het zelf gemaakt hebben. Iedereen praat met iedereen en er gebeurt van alles om ons heen. Dus sociaal-interactief geslaagd. Evenals de andere onderdelen van deze nachten.

22.9.05
Tijdens mijn interview met Kanaal7.com wind ik me al op over de blauwe plavuizen op het Spuiplein. Ik besteedde al eerder aandacht aan de verkeerde blauwe tegels blijken kunstproject Todays art en Cultuurnacht vanStroomtegelkeuze van de gemeente met alle gevolgen van dien. En ik denk dat de blauwe tegel een noodgreep van het facility management van de Gemeente Den Haag is. Maar Maria Surft merkt direct slim op dat het een kunstproject betreft, wijzende op het terugkerende motief op de ramen van het IJspaleis. En wat voor een kunstproject: Todays Art met de Cultuurnacht als epicentrum. Jammer dat de site in flash is gebouwd zodat het zoeken een avontuur wordt en het vastleggen van pagina's niet mogelijk is. Maar daarvoor is het ook kunst. Zie ook 3 voor 12 van VPRO.

3.9.05
Het verjaardagsfeestjevan Golden Earring is niet onopgemerkt gebleven. Als ik op de Laan van fraaie lichtshows ondersteunden de verjaardag van de Golden EarringMeerdervoort op mijn fietsje spring, hoor ik al welk nummer Kane op het Malieveld speelt. In heel Den Haag moet het geluid te horen zijn waarmee Kane, Di-Rect en Golden Earring zelf optraden. Maar liefst 40.000 bezoekers zijn dolenthousiast tijdens de optredens. Niet alleen een macht aan geluid, maar ook aan licht schiet de heldere nacht in. En als klap op de vuurpijl krijgen we allemaal fraaie lichteffecten versterkten het mzuikale spektakelook nog eens de cd The Hague's Golden Earring Tribute mee naar huis. Hierop bieden 13 jonge Haagse bands een tribute aan de 40 jarige Golden Earring. Enkele namen die bij de realisatie van dit spektakel niet onvermeld mogen blijven zijn Edwin Jansen, Robert-Jan Rueb en Gerard van den IJssel.

1.9.05
Best relaxed zoals Paul Verhoeven zijn nieuwe film Zwartboek De Film regisseert. Ik kan hem ook zonder problemen vertellen dat ik aandacht aan steeds opnieuw beoordelen hoe takes op beeld overkomen.zijn project schenk op HAGAZ!NE en overhandig hem een kaartje met het internetadres erop. Het Sweelinckplein beleeft dan opnieuw de einddagen van de Tweede Wereldoorlog en is hermetisch afgesloten voor signalen van deze tijd. Maar met een atb kom je al snel ergens ... meer >>>
 
 

|start|nu|de wijk in|top 5|internet|kunst|idee|specials|column|vind|

Kritisch Haags, kunst, uitgaan, internet ...
Hagaz!ne: altijd wat nieuws!

gratis bijblijven?

start Hagazine